15 tips om een ziekenkamer in te richten bij je thuis

Ben jij misschien recent ziek geweest of heb jij een ongeval gehad? Moest je misschien geopereerd worden, en ben je aan het revalideren? Als jij voor langere tijd aan je bed of huis bent gekluisterd, dan is een ziekenhuisbed in de woonkamer de perfecte oplossing als je veel rust nodig hebt. Met deze tips richt je de perfecte ziekenkamer in bij jouw thuis. 

Zo richt je het best een ziekenkamer in

  1. Bedenk allereerst welke ruimte je gebruikt als de ziekenkamer: is de kamer groot genoeg voor meubels, persoonlijke spullen én hulpmiddelen, zoals een rolstoel of toiletstoel? Waar ligt de kamer ten opzichte van de badkamer, het toilet, de keuken, de woonkamer …? Heeft de patiënt graag veel volk rond zich of ligt hij liever rustig? Is er veel lawaai? Kan je de ruimte verduisteren? Is er voldoende privacy
  2. Rolstoel nodig? Dan moeten de binnendeuren van de kamer minimaal 90 centimeter breed zijn en voorzie je het best een draaicirkel van 1,50 meter.
  3. Een vrijstaand bed is makkelijker voor de verzorger. Voorzie 1 meter rond het bed, dat is een goede doorgangsmaat.
  4. Een verstelbare bedtafel met een kantelbaar blad is nuttig voor wie langer in bed moet blijven. Of zorg voor een nachttafeltje dat even hoog is als het bed.
  5. Een zelfoprichter op voet of bedbeugel is handig om je te verplaatsen in bed of om in en uit bed te stappen.
  6. Leg persoonlijke spullen binnen handbereik. En leg veelgebruikte voorwerpen op reikhoogte in de kast.
  7. Daglicht is altijd een pluspunt. Een aangenaam uitzicht vanuit het bed of de zetel ook.
  8. Het is ideaal als de patiënt het licht kan aan- en uitdoen vanuit bed. Licht dat in je ogen schijnt is niet fijn. Je voorziet beter indirect licht of een flexibel bedlichtje, dat je kan richten als je toch meer licht nodig hebt. Een extra (staan)lamp geeft extra licht bij verzorging.
  9. Vermijd drempels of obstakels (tapijtjes, losse kabels, schoenen …) op de looproute. Houd de weg van het bed naar het toilet zeker vrij van hindernissen.
  10. Leg een telefoon of belletjebinnen handbereik, zodat de patiënt je kan roepen als het nodig is. Of regel eventueel een personenalarm.
  11. Zorg voor frisse lucht, maar pas op voor tocht en koude. Een raam openzetten maakt een kamer snel te koud voor iemand die ziek is of stilligt. Een deur naar een andere kamer of de gang openzetten is beter.
  12. Houd het proper en gezellig. Ruim afval, vuil servies en wasgoed meteen op. Als iemand vaak in dezelfde kamer is, wordt die sneller stoffig. Poets regelmatig en ontsmet waar nodig. Ruikt de kamer vies? Kies voor een gezonde kamerspray.
  13. Staat er een toiletstoel in de kamer? Houd die dan fris en hygiënisch. Een kamerscherm zorgt voor wat privacy.
  14. Houd rekening met wat de patiënt wil en kan. Beslis niet in zijn of haar plaats. Wordt iemand misselijk van de geur van bloemen of fruit? Leg ze dan ergens anders.
  15. Tv kijken? Zorg dat de televisie aan het voeteinde staat, zodat de patiënt zijn lichaam niet moet draaien.